Tuesday, March 8, 2011

Lumrah Pelajar Kejuruteraan Awam.

Bulan lepas dan bulan ini, kerja aku menatap plan bangunan saja. Sampai naik juling mata aku tengok rangka bangunan. Bulan lepas sibuk dengan kerja Design Building Structure guna autoCad, bulan ni nak kena design beam(rasuk) pulak.

Dua hari aku ambil masa nak design satu beam (yela, budak baru belajar, kalau engineer, tak sampai satu hari dah siap). Inilah lumrah pelajar kejuruteraan awam, tak lari daripada tengok plan, tengok bangunan, tengok jalan raya, tengok parit (apa parit pun tengok?) dan macam-macam lagi yang berkaitan dengan kawasan sekeliling. Ini yang menarik tentang kejuruteraan awam sebab apa yang kami belajar related dengan apa yang ada di depan mata.

Tu la nak jadi civillian sangat kan.(hehe). Kalau korang nak tahu, pelajar kejuruteraan awam ni pencinta alam tahu tak, sebab kami belajar macamana nak protect alam semula jadi. Kami juga belajar environment. Jadi, jom ramai-ramai cintai alam kita sebab bumi kita ni semakin panas hari demi hari. Love our earth.SEKIAN.
 

14 Civillian:

erna123 said... [Reply to comment]

susah erk design beam tuh?

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

erna123 : salah satu antara subjek yang susah..huhu

naqiah said... [Reply to comment]

pantai kat atas 2 kat kuantan ke? saje tnya.. hehehe... tq awk.. kte sma2 doa k..

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

naqiah : pantai kat atas tu kat teluk senangin, perak..xpenah lagi jejak kaki kat kuantan wak..em ur welcome..ya..sama-sam kita berdoa..

naqiah said... [Reply to comment]

owh.. pntai kat perak x pnah smpai lg.. hehehe

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

naqiah : oo..xpenah sampai..rajin2 kan lah diri sampai kat pantai perak ni..bes..hehe

nurZAKIA said... [Reply to comment]

like2...
bending momemt,shear force..tidak2~!!

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

nurZAKIA : suke ek..tu baru bending, shear force, belum masuk steel design lg, lateral torsion pun ada..haha

nurZAKIA said... [Reply to comment]

like post ni..tp xske bending2 ni...nmpk simple..ble jwb exam pning..hahha..leh bg tips??

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

nurZAKIA : amik material eh sem ni?lecturer mane ajar?bile jwb exam mmg pening, subjek struktur ni die unik dan complicated. tips die senang je.wat byk latihan past year n kne fokus dlm kelas, klau lost dlm kelas susah cikit nk cover coz konsep die susah nk phm..

nurZAKIA said... [Reply to comment]

ha'a..bljr dgn dr faridah..time bljr fhm tp ble nk wat ltihan blur..

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

nurZakia : oo..sy pun die yg ajar gak termasuk Mr. Lan. em awak buat je latihan, msti akn paham konsep, sy dulu mybe msa diploma dah blajar.

nurZAKIA said... [Reply to comment]

btl ke kalu bljr dgn dr faridah sng dpt A

M.N.SYUKRI said... [Reply to comment]

nurZAKIA : Dr Faridah, erm no komen,sy separuh sem je die ajar, separuh lagi dr lan, klau dr lan sng dpt A

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...