Thursday, November 25, 2010

Tempat tidur yang menarik.

Salam SATu Malaysa sume...
Arini aku terjumpa something menarik, dalam2 dok bosan xtaw nk watper..aku klik2 tetikus aku (cit..cit..) terjumpe la something yg menarik yg membuatkan aku ase nk kongsi ngn kengkorang...

1. Tidur berselimutkan kotak dan berbantalkn kotak yg sedap lg empuk..haha
Klau ase2 nk tidor pakai kotak..leh la try cadar ni...

2. Buku atas katil..em yg ni plak menarik bg yg kuat membaca dan susah nk tidur..
klau dulu org puteh cakap bayangkan kambing biri2 n kire biri-biri tu sume sampai t'tido..
so sekarang, bace je tulisan yg kat cadar tu smpai tertidur..haha

3. Ni pulak bagi yg giler I-phone..ade jer cadar yg menarik utk org jenis camni..
bukan budak2 jer ade cadar kartun..org dah beso pun ade cadar die sendiri..haha
(boleh touch2 tk icon tu????hahaa)

4. Yang ni agak seram..klau korang doktor pakar saraf..mesti suke selimut cmni..haha
tp.....
klau korang ade penyakit jatung or kus semangat..aku sure kan jgn bg sesape pkai...
kang ade plak yg pengsan..haha

5. em..ingat kat tandas jer ade simbol macamni?kat cadar pun ade..so klau korang dah kawen...
pilih cadar ni..senang..kang xperlu gaduh2 pilih laki nk dok blah mane..bini nk dok blah mane..
dah ade simbol cam tandas dah..haha

so..ini jer aku nk kongsi arini..coz aku ase cam menarik jer cadar ni..igtkan ade cadar bunga2 n kartun jer..
rupe2 ade lg yg lain..mesti mau cari nih..hahaha




Monday, November 22, 2010

Mengantuk lepas makan??

   Salam satu Malaysia...hari ini aku terpanggil untuk berbicara tentang mengantuk pulak..haha..ni sume gara-gara seseorg ckp takut ngntuk pas mkan tghari..so aku pun   
search ape punca kiter mengantuk pas makan tghari..xpun senang citer pas makan la..kn2..


         Hal ini adalah berpunca daripada cara permakanan kiter..aku nk tye di sini, brape ramai antara kiter yg amik sarapan pg yg sempurna? aku rase xsemua antara kiter amik sarapan yg sempurna(termasuk aku..kdg2 xsarapan pun.huhu). Setelah aku mencari-cari..aku dapati wanita memerlukan antara 300-400 kalori dan lelaki memerlukan 500 kalori. Macamane nk dapatkan jumlah kalori nih??(bukan kat tulisan-tulisan kandungan kalori kat keropok ea..huhu).Em jumlah kalori ini boleh diperolehi daripada Contohnya, dua keping roti disapu mentega kacang dan sebiji pisang atau satu mangkuk kecil bijirin sarapan pagi dengan susu skim dan segelas jus buah. Nasi lemak biasa bersaiz kecil (tidak diiringi lauk pauk mewah), sekeping roti canai (300 kalori) dengan sedikit kuah kari atau dal, setengah pinggan bihun goreng vegetarian (250 hingga 200 kalori) atau jika mahu, kuih muih hadkan kepada dua atau tiga keping saja.
    Jadi, pengambilan sarapan pg yg sempurna boleh memberikan kecergasan pada badan kiter yg berpanjangan, berbanding tidak mengambil apa sarapan atau hanya minum segelas teh atau kopi diawal pg, ia hanya akan memberikan tenaga yg sgt sedikit untuk kiter terus cergas.


     Bagi pengambilan makanan tengahari pula, kiter perlu mengambil makanan yg tidak terlalu byk..(bukan bermakna kiter xperlu makan langsung). ini kerana apabila kiter makan terlalu kenyang, kiter memerlukan tenaga yg byk untuk mencernakan makanan yg kiter makan td, oksigen akan byk dihantar ke perut untuk menjalankan proses pencernaan, lantas mengurangkan oksigen di otak dan menyebabkan kiter hilang tumpuan dan mendorong kiter untuk tidur. Sebaliknya pula, apabila kiter x makan tengahari, badan kiter akan kehilangan tenaga sedikit demi sedikit lantas turut mendorong kiter rasa lemah dan mengantuk.


     Disini aku ade sedikit tips untuk hilangkan atau kurangkan rase mengantuk selepas makan :


  1. kurangkan makan atau jangan makan sehingga kenyang.
  2. kurangkan minum minuman yg berkafein, tukarkan dengan meminum teh kerana kafein hanya akn menyegarkan kiter buat sementara waktu dan apabila kesannya hilang, ia akan membuatkan kiter berasa sgt mengantuk.
  3. amik masa selama 15 minit selepas makan untuk melakukan senaman ringan contohnya naik turun tangga 3 tgkat. ini adalah untuk melancarkan perjalanan darah dalam badan dan akan menurunkan kadar gula dalam darah untuk membantu kiter menjdai segar.
  4. Jangan terlalu lama berhadapan dgn komputer. Lakukan banyak pergerakan yg boleh menyegarkan badan.
  5. Minum air kosong. Badan kiter trase mengantuk kerana kekurangan air dalam badan..bukan kurang tidur.Sepertimana korg perasan, bdn kiter still ngantuk walaupun dah tidur lama.
  6. Tidur sekejap selama 10minit ke 15 minit, untuk segarkan kembali badan kiter..(jgn tdo lebih2 plak, set alarm)
  7. Jangan terlalu byk makan benda manis seperti gula2 atau minuman yg mengandungi kafein kerana menurut kajian kandungan gula(glukos yg byk akan menghentikan sel otak drpd memberi isyarat yg membuatkan kiter berjaga.
So, arini..ini saja serba sedikit yg aku dapat kongsi dgn korg sume...SELAMAT BERJAGA...haha

Sunday, November 21, 2010

Lagi-lagi exam

2 minggu yang lalu....

minggu lepas...

minggu ni...



Kanta lekap (contact lenses)..bergaya?membantu?risiko?

SALAM SATU MALAYSIA...Hari ini aku ingin berbicara mengenai kanta lekap atau lebih popular org pgl 'contact lenses'. 
Kenapa tiba-tiba aku nak berbicara tentang hal ini?actually, ramai antara kawan-kawan aku yg berkaca mata memakai contact lenses, lebih2 lg diorng yg join aktiviti-aktiviti lasak. Tambahan pulak, aku ni berkaca mata jugak, tp aku sgt takut tok pakai contact lenses nih coz saat nk letak dia kat bijik mata tu..aduh...sungguh menyeramkan..pastu biler aku tgk kengkawan aku kuar kan lenses die..adoi..makin kecik jer mata aku nengok..haha..

Pengunaan contact lenses ni ada baik dan buruknya selain ramai antara kita gemar memakainya untuk bergaya kerana terdapat pelbagai jenis lenses dan warna yg dijual dipasaran..penggunaan contact lenses ini adalah bg memperbetulkan kecacatan refraksi cth. rabun.tp penggunaan contact lenses ini tidak membantu bg yg mengalami rabun silau.

Apakah kegunaan kanta lekap (contact lenses)?
Contact lenses adalah untuk menggantikan penggunaan cermin mata bg menajamkan penglihatan seseorang yg mengalami kerabunan. Selain kegunaan untuk menajamkan penglihatan, ia juga untuk melindungi beberapa jenis penyakit kornea. Ia juga sgt berguna bg individu yg aktif bersukan dan gemar aktiviti lasak (Cuba korg bayangkan, betapa susahnya seseorang yg gemar melakukan kan aktiviti lasak memakai kaca mata semasa menjalankan aktiviti diorng, silap2 cermin mata tu boleh pecah dan merbahayakan).Selain memberikan keselesaan kpd si pemakai, ia juga blh digunakan untuk bergaya dan memberi penampilan yg sensasi bg seseorang terutamanya dikalangan wanita (xpenah lak aku jumpe lelaki pkai lenses warna-warni).

Risiko kanta lekap(contact lenses)?

  1. Iritasi(kegatalan) : Penggunaan contact lenses boleh mengakibatkan iritasi atau lebih mudah, kegatalan. Iritasi ini boleh menyebabkan jangkitan mata dan juga boleh menyebabkan buta. oleh itu kengkorang yg memakai contact lenses perlu memastikan tgn bersih. Maknanya korang kena bersihkan tangan sebelum pakai contact lenses. Kebanyakan jangkitan mata berpunca daripada penjagaan contact lenses yg tidak sempurna cthnya dari aspek kebersihan. Jadi korg perlu memastikan contact lenses, tempat menyimpan dan tgn korg bersih.
  2. Pengurangan oksigen : semasa kita tidur, oksigen yg diterima oleh mata adalah kurang dpd semasa kita berjaga. Penggunaan contact lenses semasa tidur akan menyebabkan mata kita membengkak semasa bangun dari tidur. jadi xkira korg tidur waktu siang or malam..pastikan korang bukak dulu contact lenses korang.
  3. Mata merah: penggunaan contact lenses boleh menyebabkan lapisan mata tergores. tanda awalnya, mata menjadi merah..aku still igt lg rumet aku pakai contact lenses sampai dekat setengah jam..smpai merah mata dia..so kat sini di sarankan kita perlu bukak lenses tu, sbb mata yg merah lebih mudah dijangkiti kuman.
Tips membersihkan contact lenses
  • korg perlu cuci tangan korg bersih-bersih sebelum sentuh contact lenses
  • jgn biarkan mulut botol pembersih terbuka atau tersentuh mana-mana permukaan..takut-takut nnt tercemar dek kuman..
  • simpan contact lenses korng kat tempat yg bersih..
  • bukak atau tukarkan contact lenses korang biler korang rase xselesa
  • bersihkan contact lenses korang dgn berhati-hati..
  • jangan guna bahan pembersih sebarangan.
so..ini saje yg aku leh kongsikan ngn korng sume..kepada yg memakai contact lenses, boleh pakai tp berhati2 lah..korang pun taw kan cmner nk jge..kepada cymoto dan sume kengkawan aku yg pkai contact lenses, jgn pkai smpai merah mata ek?hehehe p/s-aku tetap takut nk pakai contact lenses.huhu

Saturday, November 20, 2010

Jangan laju-laju..

SALAM SATU MALAYSIA....haha..ape yg bes kat picture ni??mesti korang perasaan kan..kat kedai byk jual stiker2 mcmni...aku tertarik giler ngn stiker ni HAD 60km/j selamatkan nyawa...tp dapat ker bertahan ngn had 60km/j tu dgn motor yg super power skrg nih?baru wenggg... je dah 80km/j..blom brroommm...lg..ntah bape ratus km/j ntah nnt..haha..
Actually sungguh bgus owner motor nih lekat stiker cmni..bagus untuk mengingati diri dan org lain..tp kan...slalunye meter yg kat ats tu mesti tunjuk lbh dri stiker yg kat bawah tu..mcm aku ckp td, motor zaman skrg mane leh tahan beb...so aku igtkan kat sume..owner and diri aku sendiri...utamakan keselamatan jalan raya..bawak 60km/j je taw..jgn bwak laju2..igt yg tersayang...(di tuju khas kat owner moto..hik3)
klau nk bwak laju gak...tutup stiker tu dulu then bawak laju2..klau nk bwak perlahan..tgk stiker tu..haha..(gurau2 jer di pg hari..)

Friday, November 19, 2010

Cinta pantai merdeka

Salam Satu Malaysia sume...haha..mesti korang penah dengar lagu cinta pantai merdeka kan?comfirm punyer lah...so disebabkan lagu tu..aku telah menggunakan GPS aku untuk mencari PANTAI MERDEKA selame aku menghilang dari blog nih..
Aku ingatkan aku akan hampa biler smpai kat PANTAI MERDEKA ni..rupe-rupenye tidak..tempat die..fuusss..syahdu beb...angin die sodap jer..tp tempat ni sesuai tok lepak2 jer..coz pantai die xluas sangat tok mandi mande..
Biler sampai kat PANTAI MERDEKA ni..baru aku taw camner terbitnyer lagu cinta pantai merdeka..tempat ni sebenarnye ramai org dok berdating..dok bercinta meluahkan kata2 syahdu la katakan..patut la leh jd lagu cinta dari name pantai ni..haha kat ini aku ade snap beberape picture yg kengkorang leh usha..layan..huhu



Telah bertahun lama
Tenggelam arus masa
Didalam ingatanku
Masih segar terasa

Terkadang aku sama
Mengancur bunga cinta
Keadaan aku memaksa
Kita terpisah jua

Andainya aku berdaya
Kan kucoretkan untukmu
Sebagai kenangan kita
Kan ku buktikan untukmu
Akan aku buktikan

Kuukir namamu
            Di awang Gunung Jerai
                 Disaksikan laut daun nyiur melambai
           Jauh pandangan permai
                Disitu tanjung dawai terkenang peristiwa
           Cinta kita terurai

               Oh! indahnya... peristiwa...
                Cinta kita di Pantai Merdeka...
             Oh... oh...

             Masih ingatkah oh kekasih
          Biarpun kini kau di mana
                              Namun dengarlah lagu ini
                             Cinta kita di Pantai Merdeka

Friday, November 12, 2010

Tanda anda lahir tahun 80an...

citer favorite time tu...Thundercats, Mask, Teenage Mutant Ninja Turtles, Ghostbusters..
mesti x miss punyer..

ade satu time mase sekolah rendah, kiter kne bawak berus gigi
n cawan kiter sendiri tok program berus gigi..
pastu duduk tepi longkang berus gigi ramai2..haha

ni pulak program susu sekolah..mesti kengkorang igt..aku suke sgt ngn susu nih,
tp malang time tu sekolah aku bg tok bebudak tertentu jer..
(susu free mane leh kasi kt sume org..huhu)

time tu klau kiter wat salah mesti kene rotan dgn pembaris kuning yg panjang tu..
ade setengah kelas tu sampai patah pembaris tu..
kalau sebut pasal makan plak..time tu harga kat kantin sekolah, klau mee kari 
leh dapat dlm 30sen-50sen jer..
klau air plak 10sen pun dah dpt..
INGAT lg x?mase sekolah dulu ade program RMT?haha..aku keciwa xdpt..kui3

hah..klau bab kasut sekolah plak mesti korang minat kasut2 cmni..
BATA, Pallas Jazz tu dlm tgn la kan??

zaman 80an dulu, xde nye CD ker MP3 ker..yg ade ni hah
KASET..mane leh pilih2 playlist lagu nih..tp walaupun kureng, tp ramai giler 
keje dok membeli kaset..haha

zaman tu plak..ni la komputer paling canggih,cpu box kt bawah monitor tu..
tp time tu klau dapat komputer ni dah seronok giler..
time tu lak..mane ade laptop cm zaman sekrg ni...

hah..ni video game zaman tu..mane ade lg PSP ke, games boy ker..PS2, PS3 X-Box sume tu..
tp budak2 zaman ni, klau dpt men game ni xigt dunia..
aku dulu siap kene marah sebab aku main sampai cair adapter die..
dah kene beli baru..haha

ni pulak permainan popular time tu...ade yg sampai bawak ke sekolah nk main mende ni..
tambah satu lg game favorite..wat kapal terbang kertas..pastu main dalam kelas
kenal ini batu..haa time tu budak2 pompuan suke sgt main mende ni..
dak laki lak suke main tudung tin..aku terer mase tu..haha(poyo)

haha..ini sedikit sebanyak aku dapat kongsi tok mengenali sesape yg lahir zaman 80an,
klau kengkorang yg membaca entry ni, korg mengalami sume tu,
sah2 korang tergolong dalam golongan rock kapak dak2 lahir tahun 80an

SELAMAT MENGIMBAU





dah Blur sesangat...

Dalam dok sibuk study..aku rest jap pi menyebok kat bilik sebelah...tetiba aku ter nampak la plak kawan aku nih dok on9 tgk mende pelik2...so aku balik try la bukak tgk...then aku terjumpe picture2 ni..wah klakar..ni student luar punye jawapan..klau student Malaysia yg slalu blur nih cmner la plak..layan...

aku Suke Yg ni...aku xterpikir pulok jawapan die ade dlm soalan..haha
hah..yg ni plak..kelain plak di pikirnyer..

hah..yg ni mesti budak ni dah frust hbis..mcm biase..dah jawab pnjg lebar tetiba
  xdapat jawapan ape lg..aku jahanam kan kertas nih..haha

Yg ni plak sah2 terpengaruh giler dgn ninja turtle..maklum la 
smpai pc game pun ade...so bace soalan btul2..

haa...yg ni bahaye..ni mesti kes gaduh ngn awek day b4 exam ni..
aduish2..the moral of story, jgn gaduh ngn awek time2 exam ni
terbawak2 ke exam kang..haha

SELAMAT MELAYAN SUME....


Wednesday, November 10, 2010

SeDap tp Wat HaL...

SAlaM 1 MalaYsia..em sungguh sedap aku menjawab exam td..permulaannya begitu indah..Di saat idea yg mencurah-curah dicurahkan di ats kertas putih lagi suci di hiasi pula dengan garis-garis halus..pen kegemaran aku yg baru dibeli semalam tiba-tiba mengalami serangan asma..pernafasannya menjadi tidak lancar lantas menitiskan dakwatnya yang semakin lama semakin kabur di ats kertas jawapan aku yang putih lagi suci td..Aku jadi gelabah..aku mencari2 pen yg lain untuk mengantikannya..tp malang..pen lain tidak sesempurna pen kegemaranku ini..lantas aku berusaha mengetuk2..menjentit2 pen kesayanganku itu agar ia pulih dari serangan asmanya..Waktu semakin hampir ke penamat..aku memaksa pen kesayangan ku itu keluar kan dakwatnya sedaya upaya..ku pusing kiri, ku pusing kanan sehingga termengah2 ia hendak mengeluarkan dakwatnya..tp syukur..akhirnya ia memberi kerjasama kepada ku untuk mengahiri perjuangan paper exam BI..TQ pen..nnt aku beli satu lg..haha..- the moral of story..lain kali klau dah ade pen yg sedap tu wat backup byk cikit bwk p exam..tak ke gelabah klau di hbis dakwat..hahaha

Panadol @ 100plus @ ice cream soda??


Salam 1 Malaysia...em arini aku terpaksa melalui saat study dgn kepala yg berat, bagaikan demam..Kepala aku betul2 sakit sehingga aku terpaksa minta panadol daripada rumet..aku diberikan paracetamol..mungkin kengkorang sume pernah dapat jenis ubat ni biler korang pergi mane2 klinik kan? Sebenarnye ubat ini bertoksid kepada badan kita dan boleh memberikan kesan buruk pada badan kita dlm jgka masa pnjg..jika kita tidak mahu mengalami masalah buah pinggang, kita masih mempunyai pelbagai cara untuk                     menghilangkan sakit kepala atau  demam..

Tadi aku tiba-tiba teringat, di mana air isotonik dapat mengurangkan sakit kepala atau demam, kerana minuman ini akan menurunkan suhu dalam badan kita..Selain itu juga, aku telah mencoba air ice cream soda. Air ini juga dapat membantu untuk menurunkan suhu badan kita..jd kat sini aku saran kan supaya try dapat kan minuman ini kalau kengkorang sume trase semacam nk demam..so, ia sebagai langkah awal tok kita elak demam kita bertambah teruk. - Membendung lebih baik drpd merawat.

Tuesday, November 9, 2010

hanye merenung...


Sunday, November 7, 2010

Saturday, November 6, 2010

EXAM...EXAM....!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...