Sunday, March 25, 2012

Pentingnya AutoCAD dalam Kejuruteraan Awam


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Sudah lama aku tidak update blog ni..Dah usang macam lagu rahim makruf sudah. (haha). Mungkin disebabkan kesibukan tahun akhir membuatkan aku ketandusan idea untuk update blog. Kerja-kerja makmal dan tugasan report, betul-betul membuat badan aku penat lelah.

Entry aku kali ini ingin berbicara mengenai kepentingan autoCAD dalam Kejuruteraan Awam. Timbulnya idea ini kerna semester ini aku sekali lagi ditugaskan untuk melukis structural drawing bagi subjek Design Reinforced Concrete. Aku tertarik ingin berbicara mengenai kepentingan autoCAD ini apabila melihat rakan-rakan seperjuangan masih lagi tidak tahu mengunakan autoCAD sedangkan sudah tahun akhir Ijazah Sarjana Muda.

AutoCAD ini sebenarnya tidak susah untuk dipelajari, ia hanya memerlukan masa yang tidak lama untuk kita memahami konsepnya. Bahkan kita tidak perlu menduduki kursus pun untuk memahami asasnya. AutoCAD ini sangat penting bukan saja bagi kursus kejuruteraan awam, tetapi ia juga penting bagi kursus engineering (kejuruteraan) yang lain.

Sebagai seorang pelajar kejuruteraan, mengetahui asas pengunaan autoCAD adalah sangat penting. Kerna, waktu kita kerja nanti, autoCAD merupakan salah satu program yang selalu digunakan selain program ESTEEM. Bagi kejuruteraan awam, autoCAD akan digunakan bagi melukis plan dan melukis struktur bangunan. Sekiranya kita tidak mengetahui dan tidak mempelajari mengunakan autoCAD, jangankan melukis, mencetak (print) kita tidak akan tahu bagamana caranya sedangkan ianya penting sewaktu kita kerja nanti.

Rakan - rakan semua, janganlah anda merugikan masa belajar anda sebagai pelajar kejuruteraan awam dengan tidak belajar mengunakan autoCAD. Kerna seperti yang aku cakap sebelum ini, ia sangat penting. Banyak kerja- kerja yang berkaitan kejuruteraan awam memerlukan autoCAD. Jangan tangguhkan sehingga waktu kerja nanti baru nak belajar, belajarlah semasa kita masih berada dalam institut kerna ia merupakan masa yang sesuai untuk kita pelajari perkara yang kita tidak tahu. SEKIAN

2 Civillian:

Zakia said... [Reply to comment]

saya lebih mahir guna autocad bila buat assignment RC1..dulu blur kot..insyaAllah nak print2 dah takde masalah dah :)

MOHAMAD NOR Syukri said... [Reply to comment]

@Zakia bagus-bagus..awk tidak sia2 kan peluang yang ada..tahniah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...