Sunday, February 26, 2012

Coastal Engineering

As'kum semua.. Syukur alhamdulillah aku dapat mencari punca aku tidak dapat view post yang aku update. Hal ini adalah berpunca dari aku tak tukar view dashboard kepada view yang baru.

Entry aku kali ini bukan ingin berbicara nmengenai masalah yang aku hadapi dengan blog ini, tetapi ingin berkongsi cerita mengenai kelas pertama Coastal Engineering yang aku hadiri.

Coastal engineering merupakan salah satu cabang bagi kejuruteraan awam. Sebagai seorang pelajar atau engineer awam, ia tidak semestinya tertumpu pada pembinaan infrastruktur dan bangunan sahaja. Kita juga boleh memilih bidang untuk menghalang dan membaik pulih sesuatu yang berlaku di muka bumi kita ini.

Coastal engineering merupakan kejuruteraan persisiran pantai yang melibatkan lingkungan kawasan 20km/1-10km2 dari persisiran pantai. Kerja-kerja bagi Coastal engineering ini diperlukan sekiranya sesebuah kawasan pesisiran pantai ingin dimajukan. Sepertimana yang kita dapat lihat sekarang Danga Bay(under construction), Marina Bay dan Langkawi. Semua tempat ini sedang membangun yang melibatkan Coastal engineering.

Sepertimana yang kita dapat lihat sekirannya kita berjalan-jalan di pantai, contohnya, Pantai merdeka, Kedah dan Padang Kota, Penang. Terdapat binaan konkrit di sepanjang pesisirannya. Ini juga merupakan kerja-kerja yang dijalankan melibatkan Coastal Engineering bagi mengawal hakisan pantai.

Coastal Engineering merupakan kerjaya yang memberi pelbagai cabaran. Jadi, kepada yang berminat untuk mendalami ilmu Coastal Engineering, bolehlah menyertai program ini. Di UTM, basic Coastal Engineering ditawarkan di peringkat Ijazah(undergraduate) dan major di peringkat master(postgraduate). SEKIAN

0 Civillian:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...