Wednesday, October 5, 2011

IDEERS 2011 NCREE

Salam 1 Malaysia. Aku kini cuba kembali untuk aktifkan diri dalam dunia blog kembali setelah penyepikan diri. Kini dengan semester baru dan pengalaman yang semakin bertambah.

Mungkin semua yang membaca tajuk entry aku kali ini tertanya-tanya apa itu IDEERS??. Sebenarnya aku telah pergi ke TAIWAN baru-baru ini untuk menyertai EARTHQUAKE COMPETITION mewakili MALAYSIA. Competition ini diberi nama 'IDEERS 2011 NCREE' (boleh google untuk lebih lanjut).

Earthquake Competition ini merupakan pertandingan yang disertai oleh banyak negara. Kami diperlukan untuk membina sebuah model struktur bangunan yang boleh tahan gempa bumi. Model kami diuji di atas SHAKING TABLE yang direka khas bagi simulator gempa bumi. 
MY TEAM + MODEL(efficiency award)  + POSTER(poster Award)
Berdasarkan syarat dan peraturan yang diberikan, model diuji dengan frekuensi 100 gal hingga 800 gal. Alhamdulillah, model kami telah berjaya bertahan sehingga lebih dari 800 gal dan menduduki kedudukan ke-9. Tempat pertama dimenangi oleh NUS(Singapore).

Walaupun kami hanya dapat tempat ke-9, itu merupakan pencapaian terbaik bg kami kerna makmal kami masih belum mempunyai teknologi makmal yang setanding dengan negara lain contohnya Taiwan. Makmal kami hanya berkemampuan untuk mencapai 50% frekuensi shaking table di Taiwan.

Jadi, kesimpulan daripada aku, pertandingan seperti ini harus diadakan di Malaysia kerna ia mendorong daya kreativiti dan inovasi bagi seorang pelajar khususnya pelajar kejuruteraan. SEKIAN.

1 Civillian:

nurZAKIA said... [Reply to comment]

wah hebat!!!rasenye classmate pub pergi competition ni jugak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...