Thursday, October 27, 2011

Pagi dan Malam Tidak Sesuai Untuk Membakar Sampah

Salam satu Malaysia. Mesti ramai yang tidak tahu sebenarnya waktu yang tidak sesuai untuk membakar sampah ialah pada sebelum Jam 7 pagi dan selepas jam 6 petang. Sebenarnya belajar kejuruteraan awam ini memberi kita ilmu pengetahuan yang kita sendiri tak terfikir.

Baru - baru ini aku masuk kelas Environment Management, lecturer telah memberi info bahawa membakar sampah pada waktu yang aku nyatakan sebelum ini tidak sesuai. Ia akan menambahkan kadar pencemaran udara. Hal ini adalah kerana faktor kestabilan.

Pada waktu yang dinyatakan, keadaan suhu adalah sejuk pada lapisan permukaan bumi dan panas pada lapisan atas (senang citer pada lapisan yang beradanya awan). Disebabkan keadaan ini, apabila kita membakar sampah, asap yang terjadi tidak dapat terus naik ke langit dan akan terus berada pada paras kawasan pembakaran serta ditiup angin. Inilah yang menyebabkan pencemaran makin bertambah.

Jadi pada kengkawan semua, ingatkan lah mak, ayah, pakcik, makcik kita jangan bakar sampah pada masa itu, lagipun pembakaran sampah secara terbuka kan tak bagus. Jadi sayangi la bumi kita. Jangan cemari ia. SEKIAN.

0 Civillian:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...