Monday, December 26, 2011

Final Exam Akan Menjelang Tiba

Pejam celik, pejam........ (lame benor pejamnye) celik..kita tidak sedar permulaan kita semakin berada pada penghujungnya. Banyak perkara pahit dan manis yang aku lalui sepanjang semester ini dan tidak kurang juga dengan ilmu yang aku perolehi. Dari awal semester sehingga ke penghujung semester ini pelbagai program yang aku sertai yang sudah pasti berkaitan dengan ilmu civil engineer kerna matlamat aku, aku ingin berjaya dalam dunia civil engineering dimana, ilmu yang telah lama aku harungi sejak umur aku 18 tahun.

IDEERS 2011
Pada awal semester aku telah menyertai "IDEERS 2011 competition di Taiwan". Walaupun dengan duit yang tidak seberapa ada, aku ikhtiar juga demi mendapat pengalaman di negara orang. Pengalaman sepanjang berada di Taiwan sangat berharga bagi aku. Aku belajar mengenai 'team working', dimana ia sangat penting bagi seorang pelajar kejuruteraan awam, khususnya Civil Engineer. Sebagai seorang Civil Engineer, beliau memerlukan daya kerjasama yang tinggi bagi menjayakan sesebuah projek.


Build and Break Competition
Pulang dari Taiwan, aku dipanggil pula untuk menyertai "Build and Break Competition 2011" di UNITEN, Putrajaya. Aku merupakan satu-satunya bangsa melayu dalam team aku. Sukar untuk memahami bahasa mandarin, tapi aku berjaya bekerjasama dengan bangsa yang lain. Kejayaan itu bukan sukar, walaupun kita tidak sepandai dan sebijak yang lain, asalkan kita rajin untuk mencapai kejayaan, maka ia akan menjadi mudah. Seperti kita menyuluh cahaya pada jalan yang gelap. Sekiranya kita tidak cuba untuk menyuluh, pasti sukar untuk kita lalui jalan yang gelap itu.

Bengkel Perancangan & Penjadualan mengunakan microsoft project
Akhir sekali, ialah Bengkel Perancangan & Penjadualan mengunakan microsoft project di Teluk Gorek. Program ini sangat berguna dan sangat memberi ketenangan kepada aku setelah berbulan tertekan dengan tumpuan belajar. Pengunaan microsoft projek ini sangat penting bagi kerja-kerja kejuruteraan awam. Ia diperlukan untuk merancang dan menjadualkan perjalanan projek yang kita akan laksanakan. Jadi kepada yang ingin belajar dalam bidang kejuruteraan awam, rebut lah peluang belajar software ini.

Akhir kata disini, setelah banyak berceloteh aku ucapkan selamat belajar, semoga berjaya menempuh peperiksaan akhir kepada semua pelajar- pelajar tidak kira IPTA, IPTS, kolej atau seangkatan dengannya. SEKIAN.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...